Kursy windsurfingowe

Kursy windsurfingowe przeznaczone są dla dzieci, młodzieży i dla osób dorosłych.
Grupy szkoleniowe podzielone są na trzy grupy wiekowe: dzieci od 9 do 12 roku życia, młodzież i dorosłych. Kursanci podzieleni są także ze względu na poziom umiejętności na początkujących, średnio zaawansowanych i zaawansowanych.

SZKOLENIE

Szkoła Windsurfingu BOARDS prowadzi szkolenie zgodnie z wytycznymi Polskiego Stowarzyszenia Windsurfingu na wszystkich stopniach zaawansowania w windsurfingu. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych instruktorów AWF. Kursy windsurfingowe przeznaczone są dla osób dorosłych, młodzieży i dzieci od 9 roku życia. Szkolenie odbywa się w małych grupach ćwiczebnych (5 – 8 osób w grupie), na trzech poziomach zaawansowania: początkujący, średnio zaawansowani i zaawansowani. Kurs obejmuje 4 godziny szkolenia praktycznego dziennie z instruktorem rozłożone na zajęcia przedpołudniowe i popołudniowe, co zwiększa efektywność nauczania (w sumie 26 godzin tygodniowo + zajęcia teoretyczne). Technika żeglowania jest analizowana dzięki wykorzystaniu nowoczesnego sprzętu audiowizualnego (kamera, aparat cyfrowy oraz projektor multimedialny). Pod koniec 7-dniowego cyklu szkolenia organizujemy regaty windsurfingowe zakończone uroczystym wręczeniem medali i atrakcyjnych nagród dla najlepszych. Prowadzimy również przedszkole windsurfingowe dla dzieci w wieku 4-9 lat w formie zajęć indywidualnych.

Oprócz szkolenia windsurfingowego jedną z dodatkowych atrakcji są zdjęcia i filmy z przebiegu kursu oraz materiały szkoleniowe, które są dostępne dla kursantów.

SPRZĘT

Szkoła windsurfingu BOARDS posiada 150 desek wypornościowych i ślizgowych w zakresie wyporności od 80 do 240 litrów oraz 150 pędników (żagli dakronowych i monofilmowych) dostosowanych do każdych warunków wietrznych i etapu szkolenia o powierzchni od 1 do 8 m 2.
Wielkość i typ sprzętu jest dobierany indywidualnie w zależności od umiejętności kursanta i warunków wietrznych.

Dysponujemy wszystkimi rozmiarami pianek windsurfingowych, trapezów i kamizelek asekuracyjnych.
Ze względów bezpieczeństwa uczestnicy szkolenia windsurfingowego, muszą posiadać obowiązkowe buty do pływania (windsurfingowe, trampki lub tenisówki).

AKWEN

Półwysep Helski należy do najlepszych miejsc w Europie do nauki i doskonalenia windsurfingu. Płycizna Zatoki Puckiej w Jastarni nie przekracza głębokości 100 cm w promieniu około 1 km, co czyni ten akwen najbezpieczniejszym miejscem do uprawiania windsurfingu na Półwyspie Helskim. Ukształtowanie brzegów zapewnia równy, stabilny wiatr idealny do nauki windsurfingu. Dodatkowo piaszczyste dno i plaże, płaska i ciepła woda sprzyjają nauce pływania na desce z żaglem.

Szerokość: 54°40’52″N
Długość: 18°40’41″E

Zobacz widok na akwen szkoleniowy BOARDS, dzięki uprzejmości Ośrodka Wczasowego AUGUSTYNA.

Widok z okien OW AUGUSTYNA na Zatokę Pucką on-line.
Zdjęcie pochodzi ze strony www.augustyna.pl

ZAKWATEROWANIE

Biuro szkoły Windsurfingu BOARDS znajduje się w ośrodku BOARDS na ulicy Polnej 2AB w Jastarni, gdzie zakwaterowana jest młodzież na obozie windsurfingowym oraz znajduje się sala wykładowa dla kursantów.

Dorośli i dzieci uczestniczące w kursie windsurfingowym zachęcamy do zakwaterowania w pobliżu ośrodka BOARDS i akwenu szkoleniowego przy ulicy Polnej w Jastarni:

Ośrodek Wypoczynkowy “GRUCZA” – ulica Polna 7, tel. 508 091 123,
Pokoje gościnne, domek drewniany, przyczepy campingowe, namioty.

Ośrodek Wypoczynkowy “DRAGA” – ulica Polna 5, tel. 606 307 907‬, strona internetowa: http://dragajastarnia.pl
Pokoje gościnne, domki drewniane, przyczepy campingowe, namioty.

Dodatkowych informacji udziela organizator.

WYŻYWIENIE

Oferujemy dla naszych kursantów możliwość skorzystania z pełnego wyżywienie lub tylko z obiadów w restauracji U DANUSI.

Wszystkie dania przygotowywane są z świeżych produktów na miejscu.

JADŁOSPIS

Śniadania: 8.00-10.00
Jajka na twardo, jajecznica, parówki z wody, naleśniki, płatki z mlekiem, sałatki, wędliny, sery, jogurty, pomidory, ogórki, pieczywo, masło, kawa, herbata.

Obiady: 12.30-14.00
Dania do wyboru:
I dania: rosół, pomidorowa, ogórkowa, barszcz ukraiński, żurek, krupnik serowo-porowy,
II dania : schab pieczony, schab w sosie, pieczeń, karkówka w jarzynach, żeberka pieczone, de volaile, indyk pieczony, pierś w słoneczniku, gulasz, gołąbki, sałatka grecka, pierogi z mięsem, owocami lub z ruskie itp.
Zestawy surówek, napoje.

Kolacje: 18.00-19.00
Bigos, kiełbasa na ciepło, fasolka po bretońsku, zapiekanki, sałatki, wędliny, sery, pieczywo itp.

Plan dnia

Nasi kursanci podzieleni są na 2 tury zajęć praktycznych co wiąże się również z różnymi porami posiłków. Podział na tury dokonywany jest przy zgłoszeniu na kurs lub bezpośrednio przed rozpoczęciem turnusu. Organizator może dokonać zmiany po wcześniejszej konsultacji z kursantem.

08:00-08:30 Śniadanie
9:00 – 11:00 Zajęcia praktyczne I tura
11:00 – 13:00 Zajęcia praktyczne II tura
12:30 – 13:00 Obiad I tura
14:00 – 14:30 Obiad II tura
14:00-16:00 Zajęcia praktyczne I tura
16:00-18:00 Zajęcia praktyczne II tura
19:00 – 19:30 Kolacja
20:00 – 20:30 Zajęcia teoretyczne

Terminy i ceny kursów w sezonie 2019

(kursy rozpoczynamy w sobotę i kończymy w sobotę)

Turnus Termin Cena kursu
0 15.06 – 22.06.2019  850 zł
1 22.06 – 29.06.2019  900 zł
2 29.06 – 06.07.2019  900 zł
3 06.07 – 13.07.2019  900 zł
4 13.07 – 20.07.2019  900 zł
5 20.07 – 27.07.2019  900 zł
6 27.07 – 03.08.2019  900 zł
7 03.08 – 10.08.2019  900 zł
8 10.08 – 17.08.2019  900 zł
9 17.08 – 24.08.2019  900 zł
10 24.08 – 31.08.2019  900 zł
11 31.08 – 07.09.2019  850 zł

CENA KURSU OBEJMUJE:

– szkolenie windsurfingowe praktyczne i teoretyczne,
– sprzęt windsurfingowy (deska + żagiel, kamizelkę ratunkową i trapez).

DODATKOWE OPŁATY

PIANKA:

Wypożyczenie pianki windsurfingowej na czas trwania tygodniowego kursu 50 zł.

Drugi i kolejne turnusy w sezonie 2019 są tańsze o 100 zł.

PLAN DNIA

08:00 - 08:30 Śniadanie
09:00 - 11:00 Zajęcia praktyczne I tura
11:00 - 13:00 Zajęcia praktyczne II tura
12:30 - 13:00 Obiad I tura
14:00 - 14:30 Obiad II tura
14:00 - 16:00 Zajęcia praktyczne I tura
16.00 - 18.00 Zajęcia praktyczne II tura
19:00 - 19:30 Kolacja
20:00 - 20:30 Zajęcia teoretyczne
20:30 - 22:00 Zajęcia uzupełniające